A sikeres vezető NEM tökéletes, és emberileg is ott van a csapata tagjainak… a sikeres vezető a szervezet kultúráján változtat.

Nem voltam még globális nagyvállalati vezető tanácsadója, ahogy tudományos igénnyel alátámasztott tanulmányt sem készítettem soha – pici és jelentéktelen pont vagyok csak a Boston Consulting Group-hoz képest, de három tényezővel mégis szükségesnek érzem sikeres cégvezetőkről és sikeres vezetőváltásokról szóló megállapításaikat kiegészíteni.

Saját tapasztalataim, és az általam a világban látottak alapján:

  1. A sikeres vezető hisz, és ezt ki is mutatja.
  2. A sikeres vezető nem tökéletes, hanem esendő.
  3. A sikeres vezető emberileg is ott van a csapata tagjainak.

Aminek eredeménye, hogy a sikeres vezető a szervezet kultúráján változtat.

 

1. A sikeres vezető maga kommunikál.

HR és a marketing kevés. A sikeres vezető muszáj maga legyen a vállalat küldetésének legfőbb bajnoka, fontos, hogy az emberek zsigeri szinten, napról-napra érezzék a lelkesedését, hogy milyen megrendítő erővel hisz a közös célban, és hogy szinte bizonyos a csapatban, hogy ő már “tudja”, hogy a célt el is érjük együtt… A sikeres vezető szinte önbeteljesítő jóslat.

Amihez persze cél kell előbb. Sőt. Küldetés kell, amit ügynek szeretek hívni – kiknek és mit adunk a munkánk által, miért tesszük, amit teszünk, mi a haszna a szervezet létezésének a világ számára – és KELL a vezető hite, hogy mindenki érezze, hogy nem csak a vezetői szék kényelme és a saját egója miatt van itt, hanem hisz a célban és a csapatban, tehát erőt feszít, sőt maga is kockázatot vállal a cél elérése érdekében.

A sikeres vezető ezt kimutatni úgy tudja, hogy nem bújik a marketing és a HR mögé, hanem maga kommunikál – legfontosabb eszköze a vállalati kommunikációnak nem csak a munkavállalók, de az ügyfelek felé is.

A sikeres vezető az Ügy első bajnoka.

 

2. A sikeres vezető felvállalja az emberségét.

Mélyről gyökerező, és abszolút érthető emberi törekvés a tökéletesség, ami azonban azzal arányban sikeres csak, amennyire az ember a tökéletlenségét meri vállalni. Hogy az ellentmondás? Igen, ez egy ellentmondás, és pontosan ez a lényeg. Sikeres vezető egyrészt jó, nagyon jó bizonyos dolgokban, de másrészt nagyon őszintén és nagyon bátran tudja kimutatni és felvállalni azt is, amiben nem az.

Sikeres az a vezető lesz, akinek szüksége van másokra. Egészen elképesztően fantasztikusan motiváló, mert alapvető emberi szükséglet, hogy az ember hasznosnak érezze magát, ami akkor a legbiztosabb, ha az emberre szükség van.

Sikeres vezető nem egyszerűen csak megbecsülés által mozgatja ezt meg másokban, tehát nem csak sokat mondja, hogy mások milyen jók, hanem gyakran érezteti, hogy ebben vagy abban bizony ő maga rossz, hogy amit a másik tud, azt ő nem, hogy a csapata tagjai nélkül ez az egész nem menne.

A sikeres vezető Teret ad, amihez muszáj a saját hiányait, tehát tökéletlenségét felvállalja és mutassa. Mert ez a meghívás. A hasznosság bizonyossága a csapat tagjai számára abban van, hogy a vezető maga ezt így nem tudja.

A sikeres vezető a hiányait mutatva egészül ki. Valóban erős csapatot kovácsolni csak az tud, aki a hiányait mutatja. Mert valóban erős csapat csakis egymás kiegészítésén alapszik, hogy mind együtt vagyunk legjobbak, stabilitást, biztonságot, erőt ad, ha szükség van az emberre, és maga is hamarabb belátja, tartós élménye lesz, hogy neki együtt legjobb, ami akár életre szóló lojalitás alapja.

A sikeres vezető részként tökéletes.

 

3. A sikeres vezető minden téren támaszt.

A sikeres vezető nem csak szakmailag mentor, hanem az élet minden területén fordulhat hozzá a csapata bármely tagja. Lenyűgözően fontos ez. Hogy a vezetőre fel kell tudjon nézni a csapata, és felnézni az ember igazán arra tud csak, aki hozzá, sőt a lábai elé hajol, amikor ez jól esne.

A sikeres vezető nyitott, türelmes és figyel. Nem csak akkor, amikor fordulnak hozzá mások, hanem proaktívan is, hiszen folyamatosan érzi, amikor szükség van rá. A sikeres vezető kezdeményez, amikor kell. De sosem erőszakos.

A sikeres vezetőnek releváns a tanácsa. Oka ennek, hogy maga is járt ott, megélt hasonló kihívást, és sikerrel megoldotta. Hogy ez hogyan biztosítható? Nagyon egyszerű: a sikeres vezető nem próbál olyanokat vezetni, akiknél nem tapasztaltabb. Egyrészt. Másrészt, maga is támaszkodik olyanra, aki nála nyugodtabb. Mentori viszony a siker egyik legfontosabb kulcsa, a sikeres vezető tudja, hogy nem tudja.

A sikeres vezető egyidőben “atya” és “fiú”.
A sikeres vezető szolga.

 

A sikeres vezető legnagyobb eredménye a változó kultúra.

A sikeres vezető nem akarattal formálja a kultúrát, hanem a részvétele módja által a kultúra automatikusan változik. Ami brutálisan nehéz. Mert egy vállalat kultúrája évtizedek szokásainak gyűjteménye, “mi itt ezt így vagy úgy csináljuk”, amiket egyesével kell új móddal, új döntéssel, új mintával felülírni.

A sikeres vezető legnagyobb kihívása és legfontosabb felelőssége a kultúra.

A vállalatok nagy része nem a fentiek szerint működik napjainkban, és átfogó változásra szorul. Nem kell egyetértsünk, de én ezt látom. Csúcsvezető szintjéről legjobb a változást indítani, akik azonban jellemzően nem is ebben az országban ülnek, és évszázados szokások – nomeg felügyelőbizottságok és tőzsdei elvárások – kötik gúzsba őket.

Mely helyzetben a divízióknak, tehát a szervezeten belüli egységeknek nagyon nagy a súlya. Ugyanis változás nem csak felülről jöhet, hanem alulról indulva akár még erősebb. Ha egy szervezet kritikus tömege új kultúrát formál annak a csúcsvezetésre is hatása lesz, aki oda nem illő, azt kiveti magából a szervezet.

Hogy ez nehéz?

Igen. Brutálisan nehéz. Mert átmenetileg hátrányba kerül, aki a változtatásba beleáll, hiszen a vállalat nagy része nem így működik, és a szervezet nem ezt jutalmazza. Rövid távon semmiképp.

Hogy akkor miért vállald ezt egy pöcs vezető alatt?

Semmiképp ne érte. Hanem magadért! Ha a fentieket már érted, ha érzed, hogy Hozzád szólnak e szavak, akkor más nem működik, csak ez. Ugyanis vissza nincsen út. Tetszik vagy sem, de formálnod kell a szervezetedet, még ha átmenetileg hátrányba is kerülsz emiatt esteleg.

A sikeres vezető példával jár elől.
Bármi is az ára.

A Vezetők Klubja pedig segít, ha egyedül érzed magad.

Barátsággal,
Joós István

 

p.s.
Nemzetközi nagyvállalat középvezetői karának tartottam a héten a vezető korszakos útjáról előadást, köszönöm szépen a meghívást, az alkalom is formálta a fenti gondolatokat!

  1. Great content! Super high-quality! Keep it up! 🙂

    Válasz

  2. Long living the peace

    Válasz

Leave a Reply