“Ha többek életét és munkáját összekapcsoljuk, együttesen mindnyájan sokkal messzebbre jutunk, mint külön haladva bárki is eljuthatna.” (Descartes)

 

Bemutatkozás

Nehezen kezdtem bele, hogy mit is írjak erre az oldalra bemutatkozás címmel. Egyszerűen csak egy belső hajtóerő vezet, vezetett mindig is.. Egyfajta kíváncsiság is, de az szinte gyerekkorom óta. A titokról.. És a titok mélyén valami fel tud tárulni. Egyet vágyva, hogy csodálatos lesz ! A csoda vonz. Olykor tapasztalom is. 🙂

Az ellentétekre és a végletekre épülő személyiségem teszi lehetővé, hogy nagy mélységeket és magasságokat tudok bejárni. Ezért közel érint, amikor mesélnek nekem. Mert mesélnek. Kinyílnak… Én pedig sokszor értem és érzem a történetek szereplőit.. Mert van ahol már jártam is. Érzésben leginkább. Bizalom.. Empátia..

A nagy titok, ki is vagyok én? És Te ki vagy? Mi az ami közöttünk létre tud jönni? És vajon az mitől függ? Kivel kapcsolódom könnyen és kivel nehezen? Ezek az alapok.

 

Bejárt út

Nem volt kérdés, hogy segítő szakma. Coaching, tréning, tanácsadás.

Egy évtizeddel ezelőtt kezdődött, amikor a semmiből lehetőséget kaptam, termelő vállalatok vezetőképzésében részt venni fejlesztőként tréneri és coach pozícióban. Nagy fejesugrás volt a mélybe, nulla tapasztalattal. A mindent vagy semmi elve a szakmai életemet is végig kíséri. Ez a sorsom.

Tanultam rendszerekről és, hogy a rendszerek legnagyobb értéke az ember. Emberi megnyilvánulásokat figyeltünk munkahelyi környezetben, vagyis a viselkedést, és annak hatásait elemeztük, és segítettük a változásokat egy kívántabb állapot elérése céljából. Megtapasztaltam, hogy a fókuszált figyelem és az empátia használata is milyen nagy segítségemül szolgál abban például, hogy jobb eredmények szülessenek a különböző fejlesztési területeken. A bizalom kinyitja az embereket, az inspiratív erő pedig új utakra vezet belül is és kívül is. Lehetővé teszi még, hogy olyan rejtett mélységeket is nyisson, ahova nem merészkedünk magunktól. Mert nem komfortos, mert ismeretlen.

Vannak folyamatok, amelyekben úgy érezzük, hogy megtörténik a csoda: könnyedén, összhangban vagyunk, áramlunk, tér és idő jelentéktelenné válik.. Öröm őt kísérni az útján, és osztozni az örömében és sikereiben. Aztán vannak folyamatok, újra és újra, ahol sok nehéz érzéssel kell megbírkóznunk. Vagy az ügyfél nehéz érzéseivel, vagy a mi saját nehéz érzéseinkkel – vagy éppen mindkettőnkével.

Személyiségünk sérülhet, mert sikertelenségként éljük meg. Vajon észreveszem őket? Hogyan tudom segíteni, hogy ő is meghallja a saját kérdéseit, félelmeit, vágyait?

Hogyan tudom fejleszteni azt a képességemet, hogy érzékeljem, mi történik egy ülés közben, egy ügyféllel való kapcsolatban bennem, az ügyfélben és közöttünk, a kapcsolatban. És ahogyan észreveszek egy adott dolgot, megjelenik e mögött a dolog mögött még sok másik… Rengeteg impulzus és kíváncsiság indul el..

Ezeket a helyzeteket nevezem kihívásoknak. Tanulunk mindannyian önmagunk működéséről, sikerekről, elakadásokról. Tanuljuk a képességet, hogy minél inkább meg tudjuk különböztetni a valóságot az illúziótól.

Közben több iskolában is kaptam képzést példaértékű oktatóktól a szakma csodájáról. Szupervízió módszertan – life coaching, Gestalt – coaching, Business coachig .. Azt hiszem ez egy örökké tartó folyamat. Soha nem lesz vége.

De hogy hova is vezet az összes eddigi törekvés?

 

Amiért itt vagyok

Még anno, sok évvel ezelőtt találkoztam valakivel, aki nagy hatással volt rám. Egy multinacionális cég kereskedelmi igazgatója volt. Nagy álmokkal ! És mi követtük őt szívből a siker felé vezető úton! Csodálatos volt. És ez meghatározó élmény a mai napig azóta is számomra és sokunknak akik ott dolgoztunk! Aztán láttam sok, számomra kevésbé jó, és átlagos vezetőt is. De az élmény azóta is éltet engem. Ez az élmény, ami ritka, de létezik, úgy hívják: működő közösség, akiket példa értékű vezető támaszt!

Ezt az élményt hívta újra életbe Joós Istvánnal történő találkozásom is egy évvel ezelőtt, aminek hatására erősödött a vágy bennünk, hogy közösen dolgozzunk azon, hogy segítsünk minél több munkehelyi környezetben működő, örömteli és sikeres közösségeket építeni, amelyeket példaértékű vezetők támasztanak.

István tapasztalatai és munkássága egyik olyan kapcsolódási felület számomra, amiben elköteleződést érzek a csapattagok és az ügy – küldetés kapcsán egyaránt.

Mindenkinek jár az élmény, hogy megtapasztalja mit ad egy örömteli környezet! Ezért érdemes áldozni!

 

Elérhetőség

  • LinkedIn
  • 0036703651237
  • gulyas.szilvia@vezetok.org